JQuery Cycle Plugin - Fade In Image


Oscypek

Symbol góralskiego dziedzictwa kulturowego o charakterze narodowym.

Oscypek – to tradycyjny ser z masy parzonej, wyrabiany przez baców z mleka owczego lub owczego i krowiego (max. 40%) w okresie letniego sezonu wypasu owiec tj. od maja do września, a sprzedawany do końca października.   Jest on uważany do dzisiaj za luksusowy przysmak. Oryginalny oscypek z pełnego mleka owczego jest gładki i lśniący od tłuszczu, może być przechowywany nawet kilka tygodni, dojrzewa naturalnie i wraz z dłuższym okresem przechowywania nabiera bardziej intensywnego smaku. Ma kształt dwustronnego stożka, wrzeciona, środkowa część walcowata o średnicy od 6 do 10 cm, masa od 0,6 do 0,8 kg, długość od 17 do 23 cm, zdobiona wypukłymi i wklęsłymi wzorami. Barwa po przekrojeniu lekko kremowa, przy skórce ciemniejsza, natomiast barwa skórki słomkowo – lśniąca, jasnobrązowa z delikatnym połyskiem. Posiada wyraźny posmak wędzenia, pikantny, lekko słony.

  

Od 14 lutego 2008 r. oscypek posiada europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. Uprawnienia do wytwarzania tego produktu posiadają jedynie producenci w ściśle określonych regionach:

- w województwie małopolskim: w całym powiecie nowotarskim i powiecie tatrzańskim, w gminach powiatu suskiego (Zawoja i Bystra Sidzina), w gminach powiatu limanowskiego: (Niedźwiedź i część gminy Kamienica, która położona jest na terytorium Gorczańskiego Parku Narodowego lub znajduje się na południe od rzeki Kamienica oraz sołectwa z gminy Mszana Dolna: Olszówka, Raba Niżna, Łostówka, Łętowe i Lubomierz), w gminach powiatu nowosądeckiego (Piwniczna, Muszyna i Krynica).

w województwie śląskim - w gminie powiatu cieszyńskiego (Istebna), w gminach powiatu żywieckiego (w Milówce, Węgierskiej Górce, Rajczy, Ujsołach, Jeleśni, Koszarawej).

      Pierwszymi bacami, którzy uzyskali certyfikat europejski są baca Kazimierz Furczoń z Leśnicy oraz  Piotr Kohut z Koniakowa – to również dwaj pierwsi bacowie, którzy otrzymali dyplomy mistrzowskie z tytułem mistrza w zawodzie baca, nadane przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach.

Dzięki certyfikacji oscypek stał się symbolem góralskiego dziedzictwa kulturowego o charakterze narodowym, co jest znaczące  przy fakcie, że Karpaty stanowią tylko ok. 5% powierzchni kraju, a górale ok. 0,5% całej ludności Polski. 

   

Dużą rolę w promocji oscypka odegrał Powiat Tatrzański – wspierając baców w codziennej pracy oraz w promowaniu produktu na forum krajowym i międzynarodowym. Z inicjatywy Starosty Tatrzańskiego - Andrzeja Gąsienicy Makowskiego oraz Tatrzańskiej Agencji Rozwoju i Promocji Kultury „Oscypek” został wytypowany do Polskiego Godła Promocyjnego „Teraz Polska” w kategorii Produkty i w 2012r. podczas XXII edycji konkursu to prestiżowe oznaczenie  w imieniu wszystkich baców odebrali – baca Kazimierz Furczoń z Leśnicy, baca Piotr Kohut z Koniakowa oraz Krzysztof Król Łęgowski – Dyrektor TARPiK.

    

    Co roku podczas Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem organizowany jest Konkurs na Najlepszego Oscypka. Jury nigdy nie ma łatwego zadania, bowiem bacowie mimo ujednoliconej receptury ściśle strzegą tajemnicy „swoich” produktów i oscypek z każdej bacówki smakuje nieco inaczej. W 2014 roku królem oscypka został baca z Poronina -  Krzysztof Bachleda Curuś, który aktualnie wypasa swoje owce w Zawoi.

 

Jak się robi oscypka? W zasadzie jest dokładnie opisana procedura produkcji – niezbędna do uzyskania unijnego świadectwa jakości, ale bacowie tak sprytnie sformułowali zagadnienia dotyczące procesu produkcji, że tajemnica ta pozostanie zawsze nieodgadniona, bo  oscypka moźna nauczyć się robić tylko pod okiem bacy, który wybierze godnego siebie następcę…

  

 

Tekst: Maria Kohut

Foto: Józef Michałek, Radosław Bury, www.tatry.plwww.seroscypek.pl

 

Z serca gór, z hal ziołami pachnących, ze źódeł potoków górskich – wiatr niesie odgłosy dzwonków pasterskich i zapach dymu z koliby, gdzie wszystkie tajemnice przyrody oraz tradycja przybierają kształt sera o wyjątkowych walorach… Oscypek – melodia smaku…

 

 „Oscypek”

Oscypek

To syrek kochany

Pucony

Głoskany

Sercem Bacy ryzowany

Kielo trza mieć miełości

Do juhaskiej słuzby

Storodownej godności

No i znać wrózby…

                        Andrzej Gąsienica Makowski






Made by All Tech Support - Konrad Kopeć


Home Page

Total visits: 9138424
Online right now: 1


Donate